A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Будильський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області

#Завжди поруч

Дата: 27.12.2022 10:39
Кількість переглядів: 27

Цього тижня зустріч за проєктом "Завжди поруч" відбувалася у психологічно-новорічному кафе і була присвячена темі відпочинку.

Педагоги дискутували, чи доцільно відпочивати в умовах сьогодення і прийшли до висновку, що відпочинок - це одна із складових режиму дня, необхідності підтримки свого ментального здоров'я. Дуже нелегко зараз навіть природньо посміхатися. Але ми повинні це робити, адже маємо бути міцним і здоровим тилом для наших захисників, наших дітей, рідних.

Навіщо ми взагалі це робили раніше, відпочивали?

Щоб відпочити від чогось, насолоджуватися часом, проведеним із рідними, відкрити себе та світ навколо.

Чому зараз це слово і все, що з ним пов’язане (наприклад, чиєсь фото з пляжу), може викликати злість, роздратування, непорозуміння та величезне бажання «розкрити» людям очі на те, що відбувається нині в країні. Чому думка про відпочинок примушує засоромитись і відчути провину?

Ми всі втомилися від тривоги, невизначеності, втрат, очікувань новин та звуків сирени.

Ми втомилися вирішувати проблеми, які не вирішуються просто так. Наше тіло не витримує навантаження: біль у м’язах, загострення хронічних хвороб, зниження розумових здібностей, низька працездатність. Постійне вивільнення адреналіну може призвести до пошкодження кровоносних судин і підвищення ризику інфаркту та інсульту.

Чим більше ми перебуваємо у стресі, тим більше ми втрачаємо: своє здоров’я, стосунки з близькими, продуктивність, уважність до деталей, можливість відчувати, а отже бути опорою для когось.

Нам усім потрібна підтримка. Цілком логічно бути серед людей, які поділяють ваші погляди й почуття. Особливо, коли стільки болю. Науковці стверджують, що наявність емоційної підтримки допомагає витримувати в період хронічного стресу.

Потрібно знайти момент для відпочинку, адже нам важливо, щоб наша «система безпеки» спрацювала, коли настане час.

— Так, я все розумію, але ж не на часі.

— А коли буде на часі?

— Коли закінчиться війна.

Зараз немає ресурсів відпочити, як раніше. А ви виходьте з наявних можливостей.

«Я мушу відпочити» буде сприйняте мозком як команда, і він працюватиме знову.

Відпочинок — це не про те, що мені байдуже. Це про те, що попереду багато роботи, яку я хочу зробити добре, не приносячи себе в жертву.

Це можливість побути певний час без болю та навантаження. Це можливість перезавантажитися, щоби працювати без ускладнень для власного здоров’я. Це маленький крок до відновлення контролю над своїм життям.

Звичайно, ці поради для людей, котрі не перебувають під окупацією та не проживають на території активних бойових дій.

Тому сьогодні педагоги нашого закладу вчилися переключати свій мозок на позитивні моменти: проживали дитячі емоції від новорічних перевтілень, працювали над заняттями, які розвантажують, медитували і розмальовували мандали Ангела Миру під мелодію пісні "Незламна Україна".



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора