A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Будильський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області

ПРО ФІЗИЧНЕ НАСИЛЬСТВО

Дата: 13.12.2021 10:21
Кількість переглядів: 90

Про фізичне насильство!

??Сьогодні хочемо торкнутися, на жаль, досі актуальної теми для нашого суспільства, а саме – насильства щодо дитини. Поговоримо про фізичне насильство.

Застосування фізичного насильства у процесі виховання може призводити до тяжких тілесних ушкоджень чи навіть смерті дитини, погіршення роботи іммунної та метаболічної систем організму, зміни у роботі мозку дитини, що в подальшому може призвести до уповільнення фізичного розвитку, порушення рухової активності, уповільнення когнітивного розвитку та інш.

Окрім того, психологічними наслідками таких дій може бути емоційна відстороненість дитини, втрата почуття безпеки, труднощі у взаємодії з дорослими та/або однолітками, відчуття провини, агресія до себе (зокрема, й селфхарм), агресія до оточуючих, депресивні стани, а інколи навіть і суїцидальні тенденції.?

??Які дії вважаються фізичним насильством?

Ляпаси, стусани, штовхання, шмагання, а також обмеження пересування (наприклад, зачинення в кімнаті), нанесення побоїв, мордування, залишення в небезпеці, ненадання допомоги, у разі, якщо є загроза для здоров’я та життя, примус вживати алкоголь, наркотичні речовини чи курити.

????????Фізичне насильство не є методом виховання чи корекції поведінки дитини, такі дії є порушенням прав людини та громадянина.

??Про фізичне насильство необхідно повідомляти Національну поліцію України та Службу у справах дітей.

Якщо ж ви стали свідком того, що дитина є жертвою фізичного насильства та Вам потрібна консультація щодо подальших дій, телефонуйте на Національну гарячу лінію для дітей та молоді за номерами:

???? 116 111,

???? 0800500225

Ознаки того, що дитина страждає від фізичного насильства:

??замкнутість, відчуженість, піддатливість;

??небажання йти на контакт з іншими людьми;

??ознаки затримки розвитку;

??агресія;

??жорстокість та знущання над тваринами;

??симптоми тривожності (нездатність сконцентруватись, безсоння, дратівливість та інші);

??низька успішність у школі;

??страх перед батьками, байдужість до зауважень батьків чи інших дорослих;

??емоційні та поведінкові розлади, такі як депресія, тривожність і посттравматичний стрес;

??вживання алкоголю/наркотиків/ куріння;

??акти самоушкодження.

?У разі, якщо ви самі колись вчиняли фізичне насильство до дитини, закликаємо вас обдумати цю ситуацію та зробити усе можливе, щоб ситуація не повторювалась. Поставте собі питання: «Що тоді відчувала моя дитина?», «Що відчував/відчула б я, якби був/була на місті дитини».

Якщо у вас є проблеми із контролем агресії чи інших емоцій, необхідно попросити допомоги та звернутися до спеціаліста, наприклад психолога або психотерапевта.

Діти повинні жити у безпеці!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора