A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Будильський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області

БОРОТЬБА З НАСИЛЬСТВОМ ЩОДО ДІТЕЙ В УКРАЇНІ

Дата: 26.11.2021 10:20
Кількість переглядів: 87

В Україні та Європі кожна п’ята дитина зазнала бодай однієї форми сексуального насильства офлайн. У 70–80% цих випадків агресором є людина, яку дитина добре знає (близький родич, друзі родини, тренери тощо).

«Нереальний» та анонімний, Інтернет – ще небезпечніше місце. Наприклад, 17,6 % дітей готові зустрітися з онлайн-незнайомцями в реальному житті. Відтак, за останній рік 1 з 4 дітей (23,5%) зіткнулися бодай із однією з форм сексуального насильства онлайн.

Але чи не найбільше нас в Українському фонді «Благополуччя дітей» турбує те, що майже половина дітей НЕ поділилися ситуацією насильства, що з ними трапилася в мережі. А переважна більшість тих, хто поділилися (77,6%), розповіли друзям і подругам. Тільки третина розповіла дорослим: батькам, старшим сестрам чи братам, іншим довіреним людям.

Про що це говорить нам, тямущим, усвідомленим дорослим?

  • По-перше, наш дорослий обов’язок – зосередитися на попередженні.
  • По-друге, ми повинні виховувати дітей в культурі безпеки – демонструвати її своїм прикладом, навчати правил безпечної поведінки та вчити розпізнавати ризики відповідно до віку.
  • По-третє, діти мають нам довіряти – і у наших руках побудувати ці довірливі взаємини з ними та вчасно прийти на допомогу, якщо вона потрібна.

Ви батьки? Ви освітяни? Не чекайте, поки це зробить хтось інший. Навчимо дітей захищатися разом!

  • Як вчителям стати безпечними дорослими і впевнено працювати над профілактикою сексуального насильства?

    З 2014 року наші експертки з формування навичок безпечної поведінки Тетяна Цюман та Олена Нагула діляться своїми авторськими методичними розробками з освітянами, які працюють з дітьми. А тепер вони запрошують небайдужих дорослих ознайомитися з їхнім новим курсом «Убезпечені дорослі = у безпеці діти».

    Формування власного ставлення, підводні камені викладання, найпоширеніші помилки та страхи - цього разу наш курс саме для дорослих. Дорослих, які хочуть стати безпечними, компетентними та впевненими в роботі зі складною темою профілактики сексуального насильства.

  • Зустріч 1. Формула безпеки
  • Зустріч 2. Розмова про безпеку
  • Зустріч 3. Недитячий секрет дитини
  • Зустріч 4. Правила безпечної поведінки
  • Зустріч 5. Просвітницька робота з дітьми онлайн
  • Зустріч 1. Формула безпеки

    Що таке психологічна формула безпеки і для чого дорослому її знати. Як, знаючи формулу, підготуватися до професійної взаємодії з дітьми в темі запобігання сексуальному насильству.

    Дивитись на YouTube

  • Як батькам зберегти довіру дитини і захистити її від небезпек *

    Близькі та довірливі взаємини з батьками чи тими, хто їх замінює, – це те, що разом зі знаннями найкраще захищає молодих людей від ризикованих ситуацій.

    Хороші батьки цікавляться досвідом і точкою зору дитини, її почуттями, мріями, ідеями, тим, як вона розуміє світ. Вони спостерігають за дитиною, намагаються зрозуміти її потреби та причини поведінки. Вони не концентруються тільки на вихованні, адже велике значення має формування емоційного порозуміння з дитиною, яке базується на повазі та довірі.

    Такі стосунки найкраще будувати від самого початку, але ніколи не пізно взятися їх розвивати.

↓ Зважайте на потреби та емоції

↓ Поважайте особистий простір

↓ Розмовляйте

↓ Вивчайте

↓ Не бійтеся важливих тем

↓ Піклуйтеся про себе

 Що слід знати про сексуальне насильство

↓ А це – сексуальне насильство? Вчимося розпізнавати.

  • victim

↓ Про ризики онлайн

 

hacker

selfie

abuse

chat

nudes

↓ «Щось пішло не так?»

  • bullying

↓ Що говорить законодавство

law book

↓ Де шукати допомоги???????

  • policeman

↓ Що почитати чи подивитися???????

    • teacher???????

Кампанія з підвищення обізнаності щодо запобігання сексуальному насильству над дітьми реалізується Українським фондом «Благополуччя дітей» в рамках проекту Ради Європи «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні – Фаза II».  

У 2015 році Український фонд «Благополуччя дітей» приєднався до кампанії Ради Європи «Один із п'яти» і відтоді системно працює задля профілактики сексуального насильства над дітьми. Рада Європи послідовна в своїй протидії сексуальній експлуатації дітей, у тому числі в цифровому середовищі.

Тематичні інформаційно-просвітницькі матеріали Ради Європи українською лягли в основу цієї кампанії й доступні безкоштовно.Погляди, викладені в цьому документі, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора