A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Будильський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області

ЯК УНИКНУТИ ТРУДНОЩІВ У АДАПТАЦІЇ ПЕРШОКЛАСНИКІВ?

Дата: 04.11.2021 09:12
Кількість переглядів: 109

/Files/images/2020-2021/psiholog/поради батькам.jpg

Як уникнути труднощів у адаптації першокласників?

Більшість випускників дошкільних закладів бажають учитися у школі і мають намір робити це добре. Вони нетерпляче чекають на перше вересня і радісно йдуть до школи. Згодом їхнє життя наповнюється багатьма вимогами, обов’язками та обмеженнями. Виникає емоційно-стресова ситуація: змінюється звичний стереотип, зростає психоемоційне навантаження. Від того, як пройде процес адаптації до навчання, здебільшого залежить працездатність і успішність дитини у школі.

Психологічна готовність до школи розглядається як комплексна характеристика дитини, комплекс психічних якостей, потрібних дитині для успішного навчання у школі. Ці якості згруповані в основні компоненти психологічної готовності до школи:

  • інтелектуальна(кругозір, ерудиція, навички, знання, уміння);
  • мотиваційна(цікавість, позитивне відношення до школи і навчання «не ігровий мотив»);
  • емоційно-вольова(емоційна стійкість психіки, адекватна самооцінка, розвиненість вольових характеристик, довільність поведінки);
  • комунікативна(готовність до спілкування з однокласниками та вчителем).

Адаптація – це процес пристосування до успішного функціонування у певному середовищі і здатність до подальшого психологічного, особистісного, соціального розвитку. Допомогти дитині успішно пройти період адаптації дитини до школи в першому класі – завдання вчителя, шкільного психолога і батьків.

Головне пам’ятати:по-перше – діти, не готові до навчання, можуть учитися, але потребують спеціального підходу; по-друге, психологічна функціональна неготовність дитини до навчання не існує сама по собі, вона тісно пов’язана зі здоров’ям дитини і батьки мають подбати про це заздалегідь.

У процесі адаптації до школи дитина повинна успішно вирішити для себе такі проблеми:

  • Дисципліна;
  • Нове середовище спілкування;
  • Розвиток відповідальності, самостійності;
  • Прийняття норм і правил соціальної поведінки та навчальної діяльності в школі.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора