A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Будильський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області

РЕКОМЕНДАЦІЇ БАТЬКАМ

Дата: 04.11.2021 09:12
Кількість переглядів: 95

Три причини, за якими найчастіше з'являється дитяча тривожність

1. Перша причина - неуспішність в особистій реалізації. Коли дитина не відчуває себе потрібной і успішной - це найшвидша злітна смуга для того, щоб він піднявся в небо тривожності. Коли немає похвали, ні зауваження успіхів дитини.

2. Друга причина - сімейні відносини. Коли дитина бачить тривожні моделі реагування в конфліктній ситуації. Коли взагалі дитина бачить тривожних дорослих в своєму середовищі.

3. Третя причина - соматичні порушення. Під соматичними порушеннями мається на увазі тривалі або часті хвороби, які пов'язані з тим, що дитина знаходитися постійно під якими - то больовими відчуттями, які роблять для нього саме сприйняття життя дискомфортним.

Рекомендації з подолання підвищенної тривожності в дітей

1.Налагодьте взаємини з дитиною, щоб вона відчувала себе спокійно і впевнено:
•слухайте свою дитину;
• проводите разом з нею якомога більше часу;
• розповідайте їй про свої дитячі вчинки, перемоги і невдачі;
якщо в сім'ї кілька дітей, намагайтеся спілкуватися не тільки з усіма разом, але і зумійте приділити увагу кожному окремо.

2. Слідкуйте за собою, особливо якщо Ви перебуваєте під дією стресу і Вас легко вивести з рівноваги. У цьому випадку краще відкласти спільні справи з дитиною (якщо це, звичайно, можливо).

3. У ті хвилини, коли Ви засмучені або розгнівані, зробіть для себе щось приємне, те, що могло б Вас заспокоїти: прийміть душ, випийте чаю, послухайте улюблену музику і т.д.

4. Слідкуйте за своєю мовою. Намагайтесь, щоб тон голосу був спокійним, доброзичливим. Навіть якщо дитина завинила, намагайтеся не кричати на неї, і вже у жодному випадку не погрожуйте. Краще розібрати неприємну ситуацію в спокійній обстановці, коли і дитина, і дорослий заспокояться і будуть готові до діалогу.

5. Приймайте Вашу дитини безумовно, тобто любіть її не за те, що вона красива, розумна, відмінниця, помічниця і т.д., а просто так, просто за те, що вона є.

/Files/images/2020-2021/psiholog/221.jpg

Поради від психолога: як підвищити навчальну мотивацію дитини

1. Підтримувати допитливість

Насамперед дуже важливонезадушити витоки внутрішньої мотивації,коли маленька дитина намагається пізнавати йдосліджувати світ, ставить батькам багато запитань.

2. Враховувати індивідуальні особливості дитини, їївподобання

Дитячий тасімейний психологСвітлана Ройзрекомендує батькам стежити затим, куди тягнеться природна мотивація дитини,щоїїцікавить. Дитина має відчувати себе повноцінним учасником навчального процесу, додумок іпочуттів якого прислухаються, анеігнорують. Дозволяйте дитині змінювати свої уподобання тазахоплення, шукати себе врізних формах ірізновидах діяльності.

3. Допомогти дитині сформувати навички навчальної діяльності

Навчіть дитину вчитися, допоможіть опанувати вміння знаходити, запам’ятовувати, застосовувати знання. Розвивайтекритичне мислення дитини,привчайте досамоконтролю.

Батьки незавжди зможуть контролювати навчальний процес. Аякщо мова йде про підлітка, токонтроль ізовсім може бути відсутнім.

Допоможіть дитині навчитися правильнорозподіляти свій час інавантаження,адже під час підготовки доводиться наякісь завдання іпредмети виділяти більше часу, наякісь— менше. Цедопоможе школяру стати більш організованим іпродуктивним.

4. Давати простір для самостійності такреативності.

Важливо створити для дитинизону розвитку, анеробити занеїте, щовона може (хоч ізтруднощами) виконати сама. Наприклад, неварто показувати, яквирішувати задачу, виконуючи їїзамість дитини. Краще створити таку ситуацію, коли хочаб частину завдання дитина робить сама.

5. Створювати ситуації, вяких помилки єнормою, частиною процесу засвоєння знань (частиною досвіду, гри, необхідною умовою для того, щоб навчитися)

Вчіть дитину перетворювати будь-яку помилку взасіб розвитку,анепривід для звинувачень. Адже коли мисваримо дитину запомилки, внеї з’являється страх невдачі, щоможе стати першим кроком нашляху додемотивації.

6. Хвалити дитину заїїзусилля

7. Некритикувати, непорівнювати зіншими

8. Дозувати навантаження

Обов’язково дотримуйтесябалансу між навчанням івідпочинком дитини.Недопускайте надмірного навантаження, оскільки саме воно часто стає причиною спаду інтересу допроцесу отримання знань.

/Files/images/2020-2021/psiholog/222.jpg


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора