A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Будильський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області

Про раціональне харчування

Дата: 29.03.2021 14:53
Кількість переглядів: 338

Поняття раціонального харчування.

Закони раціонального харчування

Що таке раціональне харчування? Що є його основою? Як правильно побудувати свій раціон? Яким продуктам харчування надавати перевагу? В якій кількості необхідно споживати ті чи інші продукти, щоб задовольнити організм у необхідних харчових речовинах? Такі запитання повинна ставити перед собою кожна сучасна людина, щоб уміти правильно орієнтуватися  в різноманітті, яке надає харчова промисловість, і розумно робити вибір на користь свого здоровя.

Раціональне харчування – це доцільно організоване та своєчасне постачання до організму людини поживної та смачної їжі, яка містить оптимальну кількість харчових речовин, необхідних для підтримування життя, росту, розвитку та підвищення працездатності.

Що таке доцільно організоване та своєчасне харчування? Це означає, що поживні речовини надходять до організму людини з їжею саме в той час, коли це потрібно, в тій кількості, яка необхідна. Раціональне харчування – це смачна та приємна їжа.

Основою раціонального харчування є 7 головних законів, які сформульовані на основі сучасних наукових уявлень (див. таблицю 1).

Побудова харчового раціону молодої людини повинна враховувати особливості життєдіяльності її організму:

BD14794_ Підвищений рівень основного обміну ( у 1,5 рази вищий, ніж у дорослих);

BD14794_ Великі нервово – психічні навантаження (періоди екзаменів, сесій, потоки різноманітної інформації, що призводить до неврозів, безсоння, головного болю, депресії тощо);

BD14794_ Напруження зорового апарату (робота за компютером, довготривалий перегляд телепередач та ін.);

BD14794_ Період статевого дозрівання, акселерацію, заняття спортом, бажання подобатися, підвищену увагу до власної зовнішності (оцінка та прагнення змінювати свою статуру, впливати на розвиток м’язової системи, стан шкіри, волосся, нігтів тощо).

Закони раціонального харчування

Назва закону

Зміст закону

1.Закон кількісної достатності харчування

Енергоцінність раціону має відповідати енерговитратам організму (ізоенергетичний режим для дорослого; для зростаючого організму – надходження енергії збільшується). Маса тіла має бути оптимальною та в дорослої людини залишатися незмінною.

2.Закон якісної повноцінності харчування

У харчовому раціоні має бути достатня кількість харчових речовин, необхідних для пластичних процесів та регуляції фізіологічних функцій.

3.закон збалансованості

Харчовий раціон має бути збалансованим за вмістом різноманітних харчових речовин.

4. Закон часового розподілу їжі (режиму харчування)

Їжа має надходити до організму у певний час, через рівні проміжки часу. Найкращим є 4 – 5 разове харчування.

5. Закон адекватності

Хімічний склад їжі має відповідати не лише індивідуальним потребам ( енерговитрати, стать, вік), але і можливостям організму (стан травлення, обмін речовин, стан здоровя).

 

6.Закон естетичного задоволення

Їжа повинна мати приємний зовнішній вигляд, смак, аромат. Вживання їжі має проходити у відповідних приємних обставинах.

7.Закон безпеки харчування

Їжа має бути нешкідливою та безпечною, тобто не містити хвороботворні мікроорганізми, радіонукліди, токсини, важкі метали тощо.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора