A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Будильський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області

Щаслива дитина - благополучна родина!

Дата: 03.11.2021 09:01
Кількість переглядів: 144

Родина — це основа будь-якого суспільства. Саме з родини починається соціалізація дитини, оскільки в малому віці вона знаходиться переважно з батьками. Від них малюк дізнається про добро і зло, вчиться справедливості, засвоює норми поведінки. У сім’ї закладаються підвалини розвитку майбутньої особистості. А от якими вони будуть, залежить від стосунків у родині.

Найголовніше, що має забезпечити родина, — відчуття захищеності для дитини. Тільки почуваючи себе в безпеці, малюк може припинити хвилюватися і розвивати впевненість у собі. А як відомо, впевнена в собі людина легше встановлює контакти з оточенням, не боїться братися за нову роботу і завжди намагається працювати над собою. Саме такі люди є рушійною силою суспільства.

Родина формує в малюкові відчуття відповідальності, привчає його чинити справедливо. Моральні якості, набуті в дитинстві, стають основою для подальшого розвитку особистості. Доведено, що діти вибудовують своє подальше життя, спираючись на ту модель поведінки, яку засвоїли в дитинстві від власних батьків.

Взаємовідносини, побудовані на повазі, підтримці і доброзичливості, сприяють емоційному здоров’ю всіх членів сім’ї. Особливо це важливо для дитини, яка тільки пізнає світ і шукає своє місце в ньому. Завдання батьків — допомогти малюкові розкрити власний потенціал, дозволити йому бути собою і забезпечити йому щасливе дитинство.

10 ОЗНАК ЩАСЛИВОЇ РОДИНИ!

Батьки завжди прагнуть дати дитині все найкраще і створити комфортні умови для її розвитку. В нагоді стають різноманітні тренінги, гуртки, майстер-класи. При цьому багато сімей забуває, що запорукою щастя малюка є щаслива родина, в якій панує гармонія і любов. Існують ознаки, за якими можна відрізнити справді щасливі сім’ї.

1.    У щасливій родині панують теплі стосунки!

По-справжньому щасливою можна назвати родину, в якій усі члени підтримують один одного, хвилюються, спільно проживають радісні і сумні події. Важливо, щоб не лише батьки турбувалися про дітей, але й діти так само розуміли почуття мами і тата.

У щасливих сім’ях завжди знайдуться спільні інтереси і теми для обговорення. Таким родинам не треба довго вигадувати заняття для дозвілля, тому що їм цікаво і весело разом.

2.   У щасливій родині немає місця брехні!

У щасливому подружжі чоловік і жінка чесні між собою. Брехня псує стосунки в родині, тому завжди краще говорити правду, якою б вона не була. Приховувати дрібниці не варто, а великими проблемами завжди краще поділитися, а не тримати їх в таємниці і намагатися вирішити самостійно.

Дитину треба змалечку привчити до того, що батькам потрібно довіряти. Тоді малюк буде ділитися з вами своїми страхами і переживаннями. При цьому батькам важливо контролювати свої емоції, не нехтувати дитячими почуттями, а спокійно обговорювати з малюком все, що його турбує. Якщо дитина знатиме, що на неї не кричатимуть через розбиту склянку, забруднений одяг чи погану оцінку, то вона сама розповість вам про те, у чому завинила.

3.    У щасливій родині кожен може проявляти свої емоції!

Часто на форумах для батьків пишуть, що не треба сварити дитину, демонструвати їй своє невдоволення чи гнів. Але як тоді малюк повинен зрозуміти, що добре, а що ні?

Насправді здоровий прояв емоцій — це нормально. Діти набагато краще за дорослих вміють розпізнавати справжні емоції, але вони за своєю природою ще не розуміють, навіщо батьки приховують їх. Тому навчіться демонструвати свої емоції: смійтесь, коли вам весело, або насуптеся, коли сердиті. Це сприятиме кращому розумінню між вами і малюком.

4.   Щаслива родина планує майбутнє!

Суперечок не уникнути, якщо подружжя має абсолютно різні погляди на те, як їм в подальшому будувати власне життя. Щасливі сім’ї мають спільні цінності і разом будують плани. Вони бачать життя приблизно однаково і прагнуть досягти спільної мети.

При цьому не слід вибудовувати власні плани на майбутнє дитини. Вона сама має вирішувати, яку професію обрати, який гурток відвідувати тощо. Батьки можуть лише порадити, але не наполягати.

5.  У щасливій родині розподіляють обов’язки!

Побут часто стає причиною сварок, але не в щасливих родинах, які вміють розподіляти обов’язки. В таких сім’ях немає поділу на жіночу і чоловічу роботу. У щасливій родині всі домашні справи виконуються спільно, а не покладаються лише на дружину або чоловіка. Немає нічого поганого в тому, що один член сім’ї готує обід, а інший миє посуд. Чоловік і дружина завжди готові підтримати один одного і допомогти.

Дитину теж треба привчати до того, що вона повинна допомагати батькам. Але домашні обов’язки повинні відповідати віку малюка. Спочатку треба привчити його збирати іграшки, потім — прибирати за собою тарілку і витирати стіл після обіду. Коли дитина подорослішає, вона може мити посуд чи самостійно прибирати у власній кімнаті.

6.  У щасливій родині кожен має час на себе!

Якою б дружною не була родина, часом кожному хочеться приділити час лише собі: відпочити, подивитися фільм чи почитати книгу, зустрітися з друзями. Це абсолютно природне бажання, яке мають поважати інші члени сім’ї.

У щасливих родинах жінка і чоловік розуміють, що вони не мають потреби кожну вільну хвилину проводити разом. Це не шкодить їхнім стосункам, а навпаки робить їх більш міцними і здоровими.

7.   У щасливій родині проблеми вирішуються спільно!

У будь-якій родині трапляються сварки чи різні проблеми, але по-справжньому щасливі сім’ї долають їх разом. Вони не накопичують образи і претензії і швидко йдуть на примирення.

У щасливих родинах немає правильної і неправильної думки. Рішення приймаються спільно, а якщо погляди подружжя не збігаються, то вони обговорюють ситуацію і знаходять компроміс.

Дитина також повинна мати право голосу. Це не означає, що малюк сам вирішуватиме, надягати йому шапку чи ні. Але він повинен мати змогу обрати, яку шапку йому носити. Тоді дитина відчуватиме власну важливість і відповідальність за зроблений вибір.

8.  Щаслива родина започатковує сімейні традиції!

Чудово, коли сім’ї започатковують власні традиції. Це може бути будь-що: спільне прикрашання новорічної ялинки, недільні прогулянки парком або катання на велосипедах. Здавалося б, це дрібничка, але насправді традиції поєднують усіх членів родини і зміцнюють взаємовідносини між ними.

Спільні традиції можуть стати приводом зібратися разом навіть тоді, коли діти вже подорослішають і будуватимуть власне життя.

9.   У щасливій родині кожен має право на помилку!

Кожна людина може помилитися, і в щасливих сім’ях це розуміють. Якщо комусь із родини щось не вдалося, інші члени сім’ї ніколи не засуджуватимуть його, а навпаки підтримають і допоможуть.

Діти часто роблять помилки. Завдяки ним вони краще пізнають цей світ. Не слід сварити малюка за це. Краще поговоріть з ним і поясніть, як чинити правильно. Тоді дитина відчуватиме вашу підтримку і не боятиметься помилятися.

10.            Щаслива родина вміє радіти дрібницям!

Щасливі сім’ї не чекають вагомих приводів для радості, а радіють теплій погоді, смачному сніданку, можливості провести день разом. Чекаючи причини для радості, можна проґавити дійсно щасливі моменти. Такі дрібнички наповнюють життя позитивними емоціями, треба лише вміти їх помічати. Сміх і радість в житті дитини сприяють емоційному здоров’ю, наповнюють її енергією та бажанням щось робити.

Сім’я — важлива ланка суспільства. Від атмосфери, яка панує в родині, залежить розвиток дитини як особистості. У щасливих сім’ях виростають впевнені в собі і щасливі діти, які вміють розрізняти добро і зло і мають високі моральні якості, важливі для розвитку суспільства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора